Čokoládový dort s černým rybízem

Za recept děkujeme Kuchařce ze Svatojánu.
Ingredience
200 g | špaldové mouky |
---|---|
180 g | bramborového škrobu |
špetka | soli |
půl lžičky | jedlé soli |
2 lžičky | kypřícího prášku |
200 ml | rostlinného mléka |
100 ml | slunečnicového oleje |
100 ml | špaldového sirupu |
100 g | černého rybízu |
500 ml | rostlinného mléka |
4 g | agaru (jedna tyčinka) |
1 plechovka | kokosového mléka |
200 g | bezmléčné čokolády |
1 lžička | mleté vanilky |
3 lžíce | datlového sirupu |
150 g | černého rybízu |
Postup přípravy
-
V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, 180 g bramborového škrobu, špetku soli, půl lžičky jedlé sody a 2 lžičky kypřicího prášku.
-
V jiné nádobě rozšleháme 200 ml rostlinného mléka (například ovesného nebo sojového). 100 ml slunečnicového oleje a 100 ml špaldového sirupu.
-
Vlijeme do mísy k mouce, promícháme a rozetřeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy (25 cm). Posypeme 100 g černého rybízu a pečeme při 180 stupních 20 – 25 minut. Necháme vychladnout a potřeme třemi lžícemi oblíbené zavařeniny.
-
V půl litru rostlinného mléka vaříme do rozpuštění jednu tyčinku agaru (4 g) a rozmixujeme dohladka s tuhou částí plechovky kokosového mléka, 200 g rozehřáté bezmléčné hořké čokolády, lžičkou mleté vanilky a třemi lžícemi datlového sirupu.
-
Nakonec vsypeme 150 g černého rybízu a pulzně dvakrát promixujeme, aby v krému zůstaly kousky rybízu. Krém vylijeme na předpečený korpus, uhladíme a dáme ztuhnout do chladu.